Navodila za uporabo
Priporočeno orodje:
Gradbeni mešalec, nizkostopenjski električni mešalec, čista mešalna posoda, zidarska žlica, lopatica, gladilka, izravnalna letev.
Mešanje:
Pri mešanju v gradbenem mešalcu priporočamo, da se meša 2 vreči naenkrat s ca. 9 l čiste vode. Pri ročnem mešanju se v posodo s čisto vodo vsuje suho mešanico, ter z nizkostopenjskim električnim mešalom premeša maso, dokler ni popolnoma homogena in brez grudic (mešalni čas je približno 2 – 3 minuti). Materialu, ki je že v fazi vezanja se ne sme dodajati vode za povečanje preoblikovalnosti. Po končanem delu je priporočljivo uporabljeno orodje takoj sprati s čisto vodo.
Vgradnja:
Malto v debelini 1 cm se vgradi z zidarsko žlico, ter ko je še sveža, se poravna z izravnalno letvijo. Za večje debeline jo je potrebno vgraditi v več slojih, v presledku enega dneva. V kolikor so debeline večje od 3 cm, je obvezna vgradnja pocinkane mrežice v sredino debeline ometa, da se preprečijo razpoke. Pri zidanju se malta na podlago nanese s čisto zidarsko žlico ali maltnimi sanmi. Same zidake je potrebno položiti v lepilni sloj in pri tem z vodno tehtnico kontrolirati njihovo lego. Posebno pozornost je potrebno nameniti prvi vrsti zidakov, ki mora biti položena popolnoma vodoravno!
Nega:
Z ustreznimi ukrepi je potrebno preprečiti prehitro površinsko sušenje malte!
Podlaga
Primerne podlage:
Beton z zgoščeno strukturo, najmanj marke C12/15, ki je trden, brez segregacijskih gnezd, razpok in slojev slabe nosilnosti. Pred nanosom grobe malte je potrebno podlago izdatno navlažiti z čisto vodo! Gladke površine je potrebno obdelati z ustreznimi sredstvi, da se omogoči dober oprijem na podlago. Podlaga mora biti suha, trdna, nezmrznjena, stabilna in očiščena prahu, umazanije, olja, maščob, sredstev za razopaženje in nesprijetih delcev. Po potrebi, se priporoča priprava podlage z ustreznimi grundirnimi sredstvi. Pregledana naj bo v skladu z veljavnimi nacionalnimi in evropskimi standardi, ter smernicami za graditev objektov in sprejetimi pravili splošne gradbene prakse.